Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website

Accept Nu accept Despre cookie-uri

Protocol tratamente

PEELING CHIMIC

PEELING CHIMIC

DESPRE PEELINGUL CHIMIC

Ce este un peeling chimic?

Literal, noțiunea de peeling chimic înseamnă descuamare. În dermato-cosmetică, acesta produce o renovare celulară accelerata a straturilor de piele, în diverse scopuri precum curățarea, hrănirea, hidratarea, dezinfectarea, diminuarea efectelor îmbătrânirii, acțiunea antiseboreică, depigmentarea etc. În prezent, peeling-ul chimic este considerat o opțiune bună, minim invazivă, care ajută la menținerea sănătății pielii, a frumuseții acesteia și inhibă efectele îmbătrânirii.
În funcție de profunzimea de acțiune a substanței, peeling-ul chimic poate fi:

  • superficial – distrugerea totală a stratului cornos și distrugerea parțială a epidermei;
  • mediu – distrugere totală a epidermei și o distrugere parțială a stratului papilar al dermei;
  • profund – distrugere totală a epidermei și a dermei până la stratul reticular.

Eficacitatea tratamentului cu peeling chimic depinde de diferiți factori – tipul substanței chimice, caracteristicile pielii (fototip, grosime, moștenire etnică, hipersensibilitate), formularea fiecărei substanțe (concentrație, pH etc.), timpul de contact etc.

Aspecte importante peeling chimic

Concentrația ingredienților activi – cu cât concentrația este mai mare, cu atât crește potențialul, eficiența și gradul de iritabilitate.

pH-ul peeling-ului chimic – formulele ideale cu salicil trebuie să se încadreze ca și nivel în pH-ul similar pKa-ului (pH-ul, cantitatea de acid liber este egală cu cantitatea de sare) a acidului, și anume apropiată de 2,97 pentru a duce la o exfoliere semnificativă. În formulele care conțin acid hidroxilic, acidul liber trebuie să predomine, din moment ce acesta este responsabil cu exfolierea. Când pH-ul crește, efectul de exfoliere scade. (pH = pKa în formulă, aceasta conține 50% acid în formă liberă și 50% sare // pH>pKa în formulă, predomină sarea, rezultând un potențial mai scăzut // pH

Textura peeling-ului chimic – GEL (profunzimea peeling-ului corelată cu timpul de contact. Trebuie curățat pentru a fi neutralizat. Penetrare lentă, rezultă iritație redusă), sau SOLUȚIE (profunzimea peeling-ului chimic în funcție de cantitatea de soluție aplicată -> aplicare pe straturi. Masajul (gel) sau presarea (soluție) poate îmbunătăți penetrarea peeling-ului)

PEELING CHIMIC DE LA MICRODERMA.RO

  • CLINICCARE™ PEELING – peelinguri chimice de ultimă generație pentru rejuvenarea, depigmentarea și tratamentul acneei de la CLINICCARE™ – Suedia
  • THERAPEEL® – soluții profesionale pentru rejuvenarea, revitalizarea și exfolierea tenului de la HD® COSMETIC EFFICIENCY – Valencia, Spania
  • LARIMEDICAL PEELING – gamî de peelinguri bio-chimice cu ingrediente ecologice pentru tratamentul profesional al pielii - Alicante, Spania

PEELING CHIMIC

SCURT GLOSAR ACIZI UZUALI ÎN TRATAMENTE ESTETICE

Acizi alfa-hidroxilici (AHA)

Acizii alfa-hidroxi sau AHA (acidul glicolic, lactic, citric si mandelic) sunt un grup de acizi care apar in mod natural si se caraterizeaza prin capacitatea lor de a diminua coeziunea corneocitelor si prezinta si alte efecte terapeutice dermatologice. AHA sparge conexiunile chimice care leaga celulele din stratul cornos, ceea ce face ca legaturile dintre celule sa slabeasca si sa ajute exfolierea.

Acidul azelaic

Acidul azelaic se caracterizeaza prin proprietatile sale sebo-regulatoare (inhiba enzima 5-alfa-reductaza), de normalizare a procesului de keratinizare, proprietati bacteriostatice, de inhibare a procesului de proliferare a speciilor reactive ale oxigenului (prezente in procesele inflamatorii si de fotoimbatranire) si de reglare a procesului de pigmentare (inhiba tirozinaza).

Acidul cojic

Acidul cojic are efect antimicrobian, fiind util in tratamentul topic al acneei, prin reducerea bacteriei P. acnes existenta in foliculi; inhiba sinteza melaninei in diferite moduri; de asemenea, pe langa blocarea tirozinazei, inhiba activitatea tautomerazei. Prezinta o redusa activitate citotoxica, de aceea poate fi considerat un agent supresor reversibil al melanoenezei.

Acidul glicolic

Acidul glicolic, un produs natural derivat din trestia de zahăr, este una dintre cele mai des folosite substanţe chimice în peeling-ul chimic superficial. Acest AHA produce o gamă de alterări complete sau parţiale în epiderma şi stratul papilar al dermei.

Acidul piruvic

Acidul piruvic (-CO-COOH) este un acid alfa-keto cu 3 atomi de carbon. Este un acid cu potential mediu-inalt, prezent in natura (miere, mere, fructe fermentate si otet), iar in solutie se transforma in corespondentul sau AHA (acidul lactic) si vice versa, fapt ce-i confera proprietatile antimicrobiene, seboregulatoare si comedolitice.

Acidul salicilic

Acidul salicilic este cunoscut în primul rând pentru proprietăţile sale keratolitice şi comedolitice. Aplicarea în concentraţii mari produce epidermoliza buloasă a papulelor, pustulelor şi comedoanelor în câteva minute de la aplicare. Deseori se rupe suprafaţa pustulelor, permiţând acidului să acţioneze de la epiteliul foliculilor către glanda sebacee.

 

Arginina

Arginina este un aminoacid derivat din fermentarea si purificarea carbohidratilor din plante (trestia de zahar). Este format din molecule mari, fapt ce permite o penetrare lina a stratului cornos, evitand orice fel de iritatie. Are o actiune anti-inflamatorie si un efect de rehidratare si normalizare a pielii. Stimuleaza sinteza de colagen, regenerand matricea dermala si redand elasticitatea si fermitatea pielii odata cu trecerea timpului.

Retinol

Retinolul acționează ca regulator în diferențierea celulară în țesut. Accelerează mitoza, crește activitatea enzimelor și normalizeaza procesul de keratinizare, îmbunătățind și accelerând procesul de renovare celulară (efect de exfoliere) și calitatea pielii în general. Hrănește pielea, previne apariția ridurilor, scade profunzimea ridurilor existente și îmbunătățește elasticitatea pielii .

Acidul trichloroacetic 

Acidul Trichloroacetic (TCA) poate fi utilizat în mai multe concentraţii şi este indicat mai ales în cazul peelingurilor medii-profunde. Ridurile fine, defectele superficiale şi petele sunt tratate eficient cu ajutorul TCA.

Glucozida de ascorbil

Glucozida de ascorbil este o forma de vitamina C stabilizata ceea ce ajuta la conservarea posibilei actiuni biologice asupra pielii pe o perioada mai indelungata. Glucozida de ascorbil stimuleaza sinteza colagenului de catre fibroblaste, capteaza radicalii liberi si inhiba inflamarea pielii, elimina eritemul si roseata cauzate de razele UV, inhiba sinteza melaninei in melanocite, evitand formarea de pigment nedorit si reduce melanina existenta, conferind pielii un aspect luminos.

Hidrochinona

Hidrochinona, derivat fenolic, este cel mai cunoscut agent de depigmentare, blocand actiunea tirozinazei, enzima care controleaza formarea sau sinteza melaninei in melanocit. Poate stimula procesul de degranulare a mastocitelor intrerupand producerea de noi pigmenti. In general, se foloseste o concentratie de 2-3%, pentru ca, desi o mai mare concentratie de hidrochinona poate fi mai eficace, ea poate, de asemenea, amplifica o posibila iritatie.

Rezorcina

Rezorcina este un complex izomer de catechol si hidrochinona si este legat, din punct de vedere la structurii, de fenol. Cea mai importanta functie a sa este aceea de exfoliere. Ca bactericid, rezorcina este cu o treime mai activ decat fenolul. O concentratie mai scazuta se poate folosi ca peeling de suprafata in tratarea leziunilor acneei sau a seboreei. In concentratie mai mare se foloseste pentru tratarea suprafetelor mai mari, precum spatele, cu penetrare superficiala sau medie.

PEELING CHIMIC DE LA MICRODERMA.RO

  • CLINICCARE™ PEELING – peelinguri chimice de ultimă generație pentru rejuvenarea, depigmentarea și tratamentul acneei de la CLINICCARE™ – Suedia
  • THERAPEEL® – soluții profesionale pentru rejuvenarea, revitalizarea și exfolierea tenului de la HD® COSMETIC EFFICIENCY – Valencia, Spania
  • TKN™ ACIZI COMPUSI – gamă de peelinguri chimice complete și eficiente pentru tratamentul pielii – formule alese atent de componente cu efecte sinergetice de la TOSKANI™ – Barcelona, Spania
  • TKN™ MONO ACIZI – o colecție de peelinguri chimice concepută pentru proceduri și soluții la probleme individuale de la TOSKANI™ – Barcelona, Spania

PEELING CHIMIC

ÎNTREBĂRI FRECVENTE PEELING CHIMIC

Ce sunt peelingurile chimice?

Peelingurile chimice produc o daună controlată pielii care ajută la formarea straturilor noi cu un aspect îmbunătăţit. O varietate de chimicale se pot folosi ca agenţi de peeling, printre care sunt: acidul glicolic, acidul trichloroacetic (TCA), acidul salicilic şi acidul retinoic. Soluţiile chimice diferite produc descuamarea pielii în măsuri diferite.

Pentru ce sunt folosite peelingurile chimice?

Peelingurile chimice sunt folosite pentru tratarea îmbătrânirii pielii (de la daunele cauzate de soare), ridurilor, cicatricilor, acneei, leziunilor precanceroase şi decolorărilor (inclusiv melasma, pistrui şi petele de vârstă).

Cum sunt efectuate peelingurile chimice?

Sunt numeroase peelinguri chimice şi fiecare este efectuat în mod diferit. În general peelingurile chimice încep cu curăţarea temeinică a pielii şi aplicarea peelingului potrivit.

Care este cea mai populară soluţie de peeling?

Probabil Acidul Glicolic, pentru că fiecare tip de piele poate beneficia de aceasta. Acidul Glicolic este cea mai recunoscută soluţie de peeling chimic. Şi acidul salicilic este folosit foarte des in tratamentul acneei.

Cât timp durează peelingurile chimice?

Cele mai multe peelinguri pot fi efectuate in câteva minute, în funcţie de mărimea suprafeţei tratate.

Ce o să simt pe piele după un peeling chimic?

Starea pielii dumneavoastră după un peeling depinde de tipul chimicalelor folosite şi de tipul pielii. Peelingurile superficiale au un efect limitat. Peelingurile medii ar putea cauza puţină roşeaţă, iar peelingurile profunde ar putea solicita de la 10 la 14 zile de recuperare.

De câte peelinguri voi avea nevoie?

În general peelingurile chimice sunt făcute o dată la 2-3 săptămâni, până se obţin rezultatele dorite. După asta se pot efectua peelinguri de menţinere o dată pe lună.

Cât timp vor dura rezultatele?

Cu protecţie solară adecvată, rezultatele pot dura mai multe luni, ba chiar şi ani. Asta depinde şi de adâncimea peelingului. În general peelingurile profunde au efect de durată mai lungă.

Care sunt riscurile peelingului chimic?

Peelingurile superficiale sunt destul de sigure, pot apărea ocazional iritaţii ale pielii. Printre riscurile peelingurilor profunde se numără infecţia, cicatrizarea, roşeaţa şi decolorarea pielii. La un peeling foarte profund (care se efectuează numai sub supravegherea unui doctor) este recomandat folosirea anesteziei şi monitorizarea semnelor vitale.

Cât timp trebuie să aştept după un peeling chimic ca să mă pot întoarce la activităţile normale?

A. Peeling superficial - Peelingul Light completează procesul de stratificare în approximativ 3-5 zile. Nu necesită abatere de la activităţile obişnuite.

B. Peeling mediu - Peelingurile medii de obicei persistă între 5 şi 7 zile. Uneori pielea poate să se exfolieze şi să cadă. AHA poate să producă roşeaţa pielii cu sau fără căderea acesteia, în funcţie de persoană.

C. Peelingul profund - La peelingurile de acest tip poate dura mai multe săptămâni până pielea recuperează complet. Acest peeling este de obicei cel mai efectiv la tratarea hiperpigmentării, acneei, cicatricilor şi ridurilor.

Ce ar trebui să folosesc acasă ca să-mi menţin condiţia pielii după peelingul chimic?

Puteţi folosi o substanţă de curăţat blândă şi întotdeauna includeţi un serum de hidratare profund[ cu efect anti-oxidant de câte ori este nevoie. Puteţi să vă întoarceţi la îngrijirea normală a pielii după ce trec 3-5 zile de peeling, sau după ce roşeala şi peelingul nu mai este aparent. Protecţia solară este obligatorie!

PEELING CHIMIC DE LA MICRODERMA.RO

  • CLINICCARE™ PEELING – peelinguri chimice de ultimă generație pentru rejuvenarea, depigmentarea și tratamentul acneei de la CLINICCARE™ – Suedia
  • THERAPEEL® – soluții profesionale pentru rejuvenarea, revitalizarea și exfolierea tenului de la HD® COSMETIC EFFICIENCY – Valencia, Spania
  • TKN™ ACIZI COMPUSI – gamă de peelinguri chimice complete și eficiente pentru tratamentul pielii – formule alese atent de componente cu efecte sinergetice de la TOSKANI™ – Barcelona, Spania
  • TKN™ MONO ACIZI – o colecție de peelinguri chimice concepută pentru proceduri și soluții la probleme individuale de la TOSKANI™ – Barcelona, Spania

Produse PEELING CHIMIC

AGEPEEL PLUS

LARIMEDICAL PEELING

CC™ GLOW PEEL

CLINICCARE™ PEEL

CC™ PEEL BLENDER

CLINICCARE™ PEEL

CC™ PURE PEEL

CLINICCARE™ PEEL